Kuchnia japońska - czym się wyróżnia?

Kuchnia japońska ma wielu zwolenników, praktycznie na całym świecie, również na terenie Polski. Warto docenić przede wszystkim jej oryginalność, ale też stosowanie wyjątkowych i niepowtarzalnych przypraw. Mają one bardzo duży wpływ na ogólny smak i aromat przygotowywanego dania. Godne uwagi jest to, że przedstawiciele Japonii mogą pochwalić się najdłuższą średnią życia mieszkańców, a więc coś w tej kuchni na pewno jest. Uważana za zdrową i pełnowartościową, więc na pewno warto jej skosztować w swoim domu, np. na różnego rodzaju uroczystościach rodzinnych.

Kuchnia japońska - jakie są jej główne składniki?

Głównymi składnikami kuchni japońskiej są oczywiście ryby. Popisowym daniem jest z kolei sushi, które można przygotować samemu w domu lub też zamówić je bezpośrednio z restauracji. Miejsc z sushi w Polsce nie brakuje, a więc składanie tego typu zamówień nie będzie należało do najtrudniejszych czynności. Do podstawowych składników takiej kuchni można zaliczyć jeszcze owoce morza i warzywa. Dania przygotowywane są na wiele ciekawych sposobów, a mianowicie:

  • na surowo,
  • gotowane,
  • grillowane,
  • marynowane,
  • smażone,
  • pieczone na ruszcie.

Istotną rolę w kuchni japońskiej odgrywa także ryż. Charakterystyczne jest zwracanie uwagi na wysoką estetykę podawanych dań oraz ich kolor, dlatego nie brakuje tam przypraw. Niektóre dania je się pałeczkami.

Kuchnia japońska - dlaczego warto na nią postawić?

Kuchnia japońska może okazać się strzałem w dziesiątkę z wielu prostych powodów, przede wszystkim nie ma w sobie dużej ilości tłuszczu. Japończycy nie narzekają na otyłość lub też większe problemy ze zdrowiem, dlatego wprowadzenie jej do własnego domu jest bardzo dobrym pomysłem. Osoby żyjące w Japonii mają swoją ulubioną zupę, która zwie się ramen. Składa się z makaronu, który jest przygotowywany z mąki pszennej, ale też wywaru z kości i wieprzowiny. Smak tej zupy jest niesamowity, więc każda osoba, która choć raz jej spróbuje będzie chciała to, jak najszybciej powtórzyć. Niezwykle istotną potrawą kuchni japońskiej jest także tempura, a więc ryby, owoce morza i warzywa, które są obtaczane w panierce z mąki, jajka, sody i wody, a później wrzuca się je do głębokiego tłuszczu. Zdecydowanie się na taką kuchnię doprowadzi do tego, że kubki smakowe otworzą się na zupełnie nowe doświadczenia.

Sushi - z jakiego powodu jest tak popularne?

Zdecydowanie największą popularnością na terenie Japonii cieszy się jednak sushi, które składa się z ugotowanego ryżu, zaprawionego sporą ilością octu ryżowego. Dodaje się tam grzyby, owoce morza, omlety, wodorosty, tofu czy też rozmaite warzywa. Każdy może przygotować tę potrawę na własny sposób, biorąc pod uwagę indywidualne preferencje kulinarne. Sushi to w dzisiejszych czasach doskonały pomysł na smaczną i szybką przekąskę, więc nic dziwnego, że jest tak popularne w polskich domach, ale też na całym świecie. Zazwyczaj potrawę je się z dodatkiem chrzanu wasabi. Takie połączenie sprawia, że japońskiej kuchni nie zapomni się do końca swojego życia.